dimarts, 10 de maig del 2011

Contra Corrent

Els Anarquistes contra el Mur participen en les protestes setmanals contra el Mur de l’apartheid i tenen molt clar que seguiran donant suport a les manifestacions palestines de rebuig a una tanca que els roba part de la seva terra 


Lluiten contra l'ocupació al costat dels palestins. Intenten paralitzar la construcció del mur de l'apartheid. I es rebel·len contra l'opinió dominant en la societat de la qual provenen. Són els Anarquistes contra el Mur, un grup no molt nombrós però sí molt actiu. Cada divendres uns 60 o 70 dels seus membres participen en les manifestacions contra el mur que tenen lloc en pobles com Bil'in, Na'alin, Beit Ummar o Nabi Saleh. Entre d’altres coses, s'encarreguen de coordinar els activistes israelians i també internacionals que volen sumar-se a la protesta, però tenen molt clar que un cop allà són els palestins els que han de marcar la pauta i dirigir l'acció.

"Nosaltres ens unim a la lluita palestina, però és la seva lluita i són ells els que la coordinen i decideixen quina línia ha de seguir la manifestació", explica Ben Ronen, membre d’Anarquistes contra el Mur resident a Tel Aviv. Molt més preocupats i interessats en l'acció directa que en discussions ideològiques, els Anarquistes contra el Mur són un grup heterogeni i obert, amb individus procedents de diferents parts d'Israel (Jerusalem, Haifa, el sud de l'Estat, evidentment Tel Aviv. ..), i de diferents tradicions (moviment ecologista, animalistes, els mateixos grups anarquistes ...) que concentra el seu treball bàsicament en poblats palestins, col laborant amb els comitès populars.

Origen a Mas'ha  
Van néixer l'abril de 2003 en el llogaret cisjordà de Mas'ha, durant un campament de protesta per la construcció de la tanca que va durar quatre mesos. En aquell moment van començar a coordinar accions contra el mur en altres petits pobles, greument afectats per una estructura que deixa sense terres, i per tant sense suport econòmic, part dels seus habitants.

Dins de l'Estat d'Israel també han fet actes de protesta, com el que el 2006 va portar 40 activistes a manifestar-se davant d'una caserna militar de l’exèrcit contra la Guerra del Líban, una acció que va finalitzar amb 12 detinguts. Fa quatre anys, van envoltar amb filferro de punxes frontereres els principals carrers de Tel-Aviv, per mostrar la realitat del mur i els check-point als israelians. En l'operació Plom Fos, que va arrasar Gaza fa més de dos anys, es van solidaritzar activament amb els civils palestins a través de diverses accions, com una protesta a l'aeroport militar de Tel Aviv. 

 

Dos móns oposats separats per pocs quilòmetres

"Bil'in és molt a prop de Jerusalem i Tel Aviv, però són dos mons completament diferents, dues realitats que no tenen res a veure. La majoria dels israelians no tenen ni idea del que realment passa allà", explica Ben Ronen. En la seva opinió, els Anarquistes contra el Mur no han de tractar de canviar l'opinió de la seva societat. "No necessito tenir un diàleg amb els ciutadans del meu país. L'ocupació existeix des de fa molt de temps i el públic israelià, en la seva major part, li dóna suport. Per a mi és molt més important invertir el meu temps en col·laborar amb els palestins i lluitar contra l'ocupació ", raona.

Així mateix, assumeix que per a gran part dels seus conciutadans són uns "radicals", però replica que l'únic que fan és intentar protegir els palestins dels abusos que pateixen arran de l'ocupació. "Estar involucrat en l'exèrcit és molt més radical per a mi, però molts no ho veuen així ni s'ho plantegen. Estem en una societat en què des de petits ens inculquen que hi ha un enemic i que hem de lluitar contra ell. Per a mi és bàsic rebel·lar-se contra això ", afegeix Ronen.

 
Una altra de les seves activitats és donar suport als palestins que són detinguts a les marxes setmanals contra la tanca. "Hi ha molta gent detinguda en les lluites populars a Cisjordània. Donem suport, tant moral com humà als palestins, perquè la seva situació és molt diferent de la nostra. Fa un any, per exemple, em van arrestar al costat de quatre àrabs. Al cap d' 36 hores jo ja estava en llibertat, mentre ells van estar cinc mesos a la presó. Tot pel mateix delicte: no fer res, simplement seure davant de la tanca ", detalla el membre de Anarquistes contra el Mur. De fet, mentre els israelians i internacionals són jutjats per tribunals civils, els palestins han d'afrontar la justícia militar, òbviament molt més dura. Una altra mostra més de la injustícia de l'ocupació. 

*Evidentment no tota la societat israeliana (tot i que sí la majoria, ni que sigui passivament) dóna suport a l'ocupació de Palestina. Des que sóc aquí estic entrevistant-me amb diferents organitzacions hebrees que s'hi oposen i, de diverses maneres, lluiten al costat dels palestins per aturar-la. L'article sobre els Anarquistes serà el primer d'una sèrie en què pretenc apropar-vos la realitat d'aquests grups. Per cert, aquest cop les fotos no són meves. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada