dimarts, 29 de juliol del 2014

Una vintena d'imputats per corrupció mantenen un càrrec públic als Països Catalans

Durant un any i mig, Manuel Bustos ha mantingut càrrecs i sou públics malgrat estar encausat, en una pràctica encara estesa arreu del territori



Manuel Bustos, l'omnipotent alcalde socialista de Sabadell durant gairebé 14 anys (1999-2013), va anunciar dilluns que deixava la política activa. La revelació dels presumptes sobresous il·legals cobrats a través de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) -que en el seu cas ascendirien a 24.000 euros només entre el 2011 i el 2012- ha estat l'últim escàndol d'una trajectòria pública marcada per la polèmica. Bustos està imputat des de desembre de 2012 per malversació de fons, tràfic d'influències, delicte contra l'administració pública i omissió del deure de perseguir delictes arran del cas Mercuri, una trama d'adjudicacions irregulars d'obres públiques amb epicentre a la capital vallesana. Malgrat l'encausament, durant més d'un any i mig ha mantingut càrrecs i sou públics. El febrer de 2013 va plegar com a alcalde de Sabadell, però fins dilluns va continuar al consistori com a regidor i va exercir de diputat provincial, càrrec pel qual rebia 83.000 euros anuals.

El cas de Bustos no és, ni molt menys, una excepció. Només als Països Catalans, hi ha almenys una vintena de polítics esquitxats per escàndols de corrupció que mantenen un càrrec públic, amb el salari pertinent. Quatre estan implicats en el cas Mercuri. Dos són regidors a Sabadell i càrrecs de confiança a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, un és diputat al Parlament de Catalunya i l'altra és l'alcaldessa de Montcada i Reixac, Maria Elena Pérez. Tots són del PSC. Joan Manau, imputat per un delicte d'ordenació del territori, i Paco Bustos, encausat per tràfic d'influències i malversació i germà de l'exalcalde, es mantenen com a regidors sense cartera al consistori sabadellenc, d'on reben més de 15.000 euros en dietes. A més, són càrrecs de confiança de l'AMB, amb un sou de gairebé 49.000 euros, de manera que la seva retribució pública supera els 60.000 euros en ambdós casos. Maria Elena Pérez està imputada per tràfic d'influències per la suposada manipulació d'un concurs públic per garantir la contractació d'un antiga alt càrrec del tripartit.

El mateix càrrec pesa sobre Daniel Fernández, diputat socialista al Parlament autonòmic. Arran de la imputació, Fernández va dimitir com a secretari d'organització del PSC, però va mantenir el càrrec públic, pel qual percep més de 60.000 euros bruts a l'any. A la bancada convergent hi figuren dos encausats: Oriol Pujol i Xavier Crespo. El primer ho està en qualitat de “col·laborador necessari” de la trama de les ITV, que presumptament intentava manipular els concursos de concessió de les estacions de les inspeccions tècniques de vehicles (ITV); mentre que Crespo està encausat pels delictes de suborn i prevaricació en el marc del cas Clotilde, que investiga operacions de la màfia russa a Lloret de Mar quan l'ara diputat n'era l'alcalde. Pel cas de les ITV també hi ha imputat Enric Colet, secretari general del Departament de Justícia de la Generalitat, per la suposada contractació irregular de Josep Tous, exnúmero dos de la Diputació de Barcelona i presumpte cervell de la trama.

La situació a les Illes i el País Valencià
El degoteig de casos de corrupció ha estat constant els darrers anys a les Illes i el País Valencià, vinculats fonamentalment a les administracions autonòmiques presidides per Jaume Matas [condemnat a presó per una de les múltiples causes que hi ha obertes contra ell] i Francisco Camps, respectivament. Tot i les desenes de polítics imputats -i condemnats- a les Illes, actualment només un manté un càrrec públic. És Pere Rotger, diputat del PP al Parlament autonòmic i president de la cambra fins al desembre de 2012. Rotger va plegar del càrrec arran de la imputació en el cas Over Marketing, de suposat finançament il·legal del PP. Pel mateix cas resta encausat José María Rodríguez, actualment president del partit conservador a Palma però prèviament ha estat regidor a Ciutat, diputat autonòmic, conseller del Govern de les Illes i delegat de l'executiu espanyol a l'arxipèlag.

Les Corts valencianes van començar l'actual legislatura amb una desena de diputats del PP -un 20% del grup parlamentari- imputats. Ara en queden tres. Són Ricardo Costa, David Serra i Yolanda García, tots implicats en la branca valenciana del cas Gürtel, de presumpte finançament il·legal de la formació de dretes. Els darrers mesos han renunciat a l'escó tres diputades imputades en el mateix escàndol. Són Angélica Such, va plegar el 27 de febrer; Milagrosa Martínez, va fer-ho el 21 de març; i Vicente Rambla, que va deixar el càrrec fa una setmana. Les tres van ser conselleres del govern autonòmic en legislatures anteriors.

Allau d'encausades amb el 'cas Brugal'
L'altre gran focus d'imputacions de polítics en actiu del PP al País Valencià ha estat el cas Brugal, que investiga els delictes de suborn, extorsió i tràfic d'influència en l'adjudicació de contractes públics dels serveis de recollida d'escombraries en diverses localitats meridionals del territori. Entre les encausades actuals hi ha Sónia Castedo, alcaldessa d'Alacant des del 2008 i fins al maig diputada autonòmica; Mónica Lorente, alcaldessa d'Oriola la passada legislatura i ara regidora a l'oposició i diputada provincial; Juan Molina, alcalde de La Canyada (Alt Vinalopó) i diputat provincial; i Antonio Lorenzo, alcalde d'Algorfa (Baix Segura).

En el mateix cas està imputat José Joaquín Ripoll, exconseller i exvicepresident del govern autonòmic i president de la Diputació d'Alacant del 2003 al 2011. Ripoll presideix ara l'Autoritat Portuària d'Alacant, un càrrec de nominació pública. El cas Brugal també esquitxa Luis Díaz Alperi, predecessor de Castedo a l'alcaldia d'Alacant i fins a l'abril diputat autonòmic; i Luis Fernando Cartagena, exalcalde d'Oriola i exconseller de l'executiu valencià, que va arribar a ser empresonat. En sortir del centre penitenciari, va ser contractat per polítics del PP com a assessor del Consell de Cambres de Valencià, amb un sou de 50.000 euros. Altres polítics en actiu imputats per corrupció són Bernabé Cano i Pedro Lloret, alcalde i primer tinent de La Nucia (Marina Baixa), per prevaricació; l'alcalde de Paterna, Lorenzo Agustí; Andrés Llorens, vicealcalde d'Alacant; i Glória Alonso, regidora de Mislata (l'Horta Oest).


A final de maig va plegar de diputat Rafael Blasco, condemnat a vuit anys de presó i 20 d'inhabilitació pel cas Cooperació. Blasco ha jugat gairebé tots els papers de l'auca a la política valenciana i ha estat diputar i conseller del govern autonòmic tant pel PSPV-PSOE com pel PP. La seva imputació va provocar la seva sortida del PP el juny de l'any passat, però va mantenir l'escó durant gairebé un any, fins que va ser condemnat. Resta veure com evoluciona l'escàndol dels suposats sobresous de l'FMC, on la Fiscalia té la intenció de demanar la imputació dels 44 alcaldes implicats, i el cas de corrupció de Torredembarra, on el fins ara alcalde -de CiU- ha dimitit però de moment es mantenen al consistori regidors encausats de la federació conservadora, per ampliar o no aquesta llista.

*Article publicat a la DIRECTA l'11 de juliol de 2014.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada