dilluns, 15 de setembre del 2014

TV3 beneficia Bañuelos i BCN World amb la retransmissió de la Fórmula E

El campionat del món de cotxes elèctrics està promogut pel gendre d’Aznar i l’especulador que impulsa el complex d’oci i del joc a Tarragona. Ambdós utilitzen un entramat societari per pagar el mínim d’impostos en el seu nou negoci


Lucas di Grassi, pilot brasiler de l’equip Audi Sport ABT, va ser dissabte el guanyador del gran premi de Pequín, la primera cursa de la història del campionat de Fórmula E. Els catalans van poder seguir l’inici del certamen dels vehicles elèctrics a través de la retransmissió del canal Esport 3Televisió de Catalunya, que dedica un munt d’hores cada any i diversos milions a la Fórmula 1, promou el nou campionat amb l’esquer de la participació de dos pilots catalans: Oriol Servià i Jaume Alguersuari. Però l’autèntic vincle de la Fórmula E amb el Principat cal buscar-lo més aviat als despatxos i no pas damunt l’asfalt. L’impulsor de la competició és Alejandro Agag, exdirigent del PP madrileny i gendre de l’expresident espanyol José María Aznar, molt vinculat a la Fórmula 1 després de fer negocis amb Flavio Briatore i Bernie Ecclestone, durant anys el factòtum del principal campionat del motor a nivell mundial.

Divendres va anunciar-se que el patrocinador principal de la competició serà BCN World, el complex de l’oci i el joc que promou l’especulador Enrique Bañuelos al costat de Port Aventura. Tot i que almenys falten tres anys perquè el centre obri les portes, l’estratègia de Veremonte -la societat de Bañuelos que l’impulsa- passa per començar-lo a promocionar ja, tant per captar futurs clients com potencials inversors. La Fórmula E consta en el seu curs inaugural de 10 curses i passarà per ciutats com Buenos Aires, Miami, Berlín o Londres, sempre en circuits urbans i Bañuelos, juntament amb la seva mà dreta, el tarragoní Xavier Adserà, consideren que és una bona eina per donar a conèixer BCN World.

Negoci conjunt  

El patrocini no és l’únic vincle de Veremonte amb l’anomenada Fórmula 1 dels cotxes elèctrics, sinó que participa directament a Formula E Holdings Ltd, la societat a qui la Federació Internacional de l’Automòbil (FIA) va cedir l’explotació de la competició. La companyia d’Enrique Bañuelos i Alejandro Agag haurien desemborsat 40 milions d’euros en total per intentar fer negoci amb el campionat, fonamentalment a partir de la venda dels seus drets televisius.

L’entramat empresarial del certamen es reparteix entre tres companyies: Formula E Hostings Ltd, amb seu a Londres i que compta amb Agag i Bañuelos com a accionistes; Formula E Operations Ltd, també ubicada a la capital britànica i amb l’exdirigent del PP de conseller delegat i Xavier Adserà, que ocupa el mateix càrrec a Veremonte, de director; i Formula E Rights BV, radicada als Països Baixos i amb Agag i Adserà de directors. A banda dels recursos aportats pels dos socis, la competició ha aconseguit 50 milions d’euros més provinents de tres fons d’inversió: l’andorrà Amura Capital, Qualcomm Ventures i Causeway Media Partners, propietari també dels Boston Celtics de l’NBA.

El paradís fiscal holandès
Que Bañuelos i Agag facin negocis des de Londres no és cap sorpresa. Ambdós tenen les respectives bases operatives a la ciutat, capital mundial de les finances i uns dels màxims emblemes del capitalisme desregulat. Ara bé, què hi pinta una societat holandesa en tot això? La resposta és molt fàcil, els Països Baixos són unparadís fiscal per a les companyies foranes i gràcies a l’existència de Formula E Rights BV el tàndem espanyol podrà minimitzar la factura tributària. Tot legal i tot dins la UE.

La fórmula escollida és una Besloten Vennotschap (BV), una societat de control amb uns enormes avantatges fiscals i que pot funcionar com a oficina central d’un hòlding i realitzar activitats com recaptar dividends, participacions i regalies de filials. Crear una BV és molt fàcil. Només necessiten un capital mínim de 18.000 euros, registrar-lo -el procediment és ràpid i costa menys de 1.000 euros- i tenir-hi una seu. A partir d’aquí, es tracta de gaudir d’avantatges com ara l’exempció total d’impostos sobre dividends i plusvàlues de les accions; la baixa o nul·la carga tributària sobre la repatriació de guanys; o la deducció d’impostos de despeses o pèrdues, entre d’altres. La competitivitat -entesa com a baixa tributació- dels Països Baixos explica perquè un gran nombre de multinacionals -també catalanes-hi tenen societats financeres.


Sembla evident que Agag i el tàndem Bañuelos – Adserà, a qui vaig retratar com a dos exponents paradigmàtics de l’1% que dirigeix el gran casino global, busquen maximitzar els beneficis reduint la seva factura fiscal, amb el perjudici evident per a les arques públiques i el conjunt dels ciutadans. I amb la compra dels drets televisius i la retransmissió de la Fórmula E -més enllà de l’opinió que tingui cadascú sobre l’interès dels esports de motor-, Televisió de Catalunya contribueix a l’estratègia d’enriquiment d’Alejandro Agag i Enrique Bañuelos i, de retruc, promociona indirectament BCN World. I potser no caldria.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada