En la majoria dels països del continent, les relacions entre persones del mateix sexe es consideren un delicte. Uganda és molt a prop d’endurir les condemnes per una pràctica que ja ara pot ser castigada amb la cadena perpètua
John Wambere camina amb tensió pels carrers de Kampala. Admet que es dóna la volta sovint per comprovar si algú el segueix. Denis Wamala no utilitza mai transport públic a la ciutat i quan surt a sopar o a prendre alguna cosa ho fa en locals cars , bàsicament perquè compten amb majors mesures de seguretat. John i Denis són homosexuals i el seu activisme els ha convertit en víctimes d’amenaces, assetjament i pallisses. La discriminació social i legal que pateix la comunitat LGTB a Uganda s’accentuarà amb l’aprovació de la llei contra l’homosexualitat, que en determinats casos preveu condemnes de cadena perpètua.
El 14 de febrer, el president del país, Yoweri Museveni, va anunciar a membres del seu partit, el Moviment de Resistència Nacional, que signaria la normativa, que va rebre el suport del Parlament al desembre. Finalment, Museveni va validar la llei el 24 de febrer. La llei vigent fins ara provenia de l’època colonial i ja considerava un delicte les relacions entre persones del mateix sexe. La nova regulació va començar a tramitar-se el 2009 i inicialment contemplava fixar la pena de mort com a condemna per als homosexuals “amb agreujants”, entre els que hi haurien els “reincidents”, però finalment manté la cadena perpètua com a pena màxima. El projecte de llei prohibeix la promoció de l’homosexualitat, el que segons els activistes ugandesos farà il·legals les organitzacions que defensen els drets de la comunitat LGTB i esdevé un delicte condemnat amb presó no delatar els gais a les autoritats.
Museveni va decidir sancionar la legislació després de rebre l’informe d’un grup de científics on es conclou que l’homosexualitat “no és genètica ni una malaltia”, sinó “simplement un comportament anormal que és après a través de les experiències de la vida”. El treball afegeix que “aquesta pràctica necessita regular-se i legislar-se com qualsevol altre comportament humà, sobretot per protegir els més vulnerables”. L’informe es va fer en només tres setmanes, un temps “insuficient per fer una mínima investigació científica”, en paraules de Denis Wamala, per a qui “només diu el que el govern volia escoltar”.
Batalla judicial
Tot i l’aprovació de la nova legislació, tant organitzacions de defensa dels drets humans com grups LGBT no es resignen i planegen iniciar una batalla judicial per impedir-ne l’aplicació. La Societat de Dret d’Uganda, la Comissió Ugandesa de Drets Humans i la Fundació per a la Iniciativa de Drets Humans asseguren que és inconstitucional, en vulnerar l’article 29 de la Carta Magna del país, que estableix unes fortes garanties per a les llibertats d’expressió, de consciència i de creença.
El rebuig al paquet legislatiu homòfob també ha arribat de l’exterior. En aquest sentit, les crítiques del president dels Estats Units, Barack Obama , són les que han captat més atenció, un fet lògic si es té en compte que el país nord-americà és, amb 400 milions de dòlars anuals, el major donant d’ajuda a Uganda i manté una estreta aliança militar amb Kampala des de fa més d’una dècada. Obama va declarar diumenge que l’aprovació de la llei anti-homosexualitat “complicaria la nostra valuosa relació amb Uganda” i va afegir que “serà un pas enrere per a tots els ugandesos i un mal reflex del compromís del país amb la protecció dels drets del seu poble”. La rèplica va arribar dos dies després de la mà del ministre d’Ètica i Integritat, Simon Lokodo, qui va defensar la sobirania de l’estat africà i va acusar Obama d’intentar fer-los xantatge.
Homofòbia legal generalitzada
Uganda no constitueix una excepció a l’Àfrica. Segons el recent informe d’Amnistia Internacional (AI) Convertint l’amor en un crim, l’homosexualitat és un delicte a 38 països del continent i en alguns casos, com Mauritània, Somàlia o Sudan, pot suposar la pena de mort. Al gener, el president de Nigèria, Goodluck Jonathan, va donar el vistiplau a una llei que fixa condemnes de fins a 14 anys de presó i prohibeix el matrimoni entre persones del mateix sexe i la pertinença a grups que defensin els drets i la igualtat dels homosexuals. La setmana passada, Yahya Jammeh, president de Gàmbia -país on la pràctica també està castigada amb fins a 14 anys de presó-, va declarar que “lluitarem contra aquests paràsits anomenats gais de la mateixa manera que estem lluitant els mosquits que provoquen la malària”.
La creixent homofòbia africana respon a diversos motius, però gairebé totes les anàlisis -com la d’AI- subratllen el pes que té la religió, sobretot a través de congregacions ultraconservadores nord-americanes esteses per tot el continent. En el cas d’Uganda, John Wambere opina que també respon a una estratègia del govern per “desviar l’atenció respecte a la seva pèssima gestió en àmbits com l’economia, la sanitat o l’educació”.
Tant Wambere com Denis Wamala reconeixen que la condició d’activistes ha augmentat la discriminació que pateixen. El primer és propietari d’una cèntrica agència de viatges a Kampala i des que va començar a tenir una presència visible com a activista homosexual ha perdut clients. També ha estat arrestat en dues ocasions, simplement perquè altres persones han denunciat la seva orientació. Les aparicions en diferents mitjans de comunicació defensant la igualtat de totes les persones amb independència de la seva tendència sexual li va costar a Denis Wamala rebre amenaces de mort dels seus amics d’infància i ser rebutjat, durant uns anys, per la seva família.
Tots dos admeten que tenen por de ser atacats, però de moment no contemplen deixar Uganda, conscients que la seva és una lluita a llarg termini, per canviar la mentalitat d’una societat majoritàriament homòfoba. “Simplement volem poder dir que també som ugandesos, que som normals i que no tenim cap problema. Res més”, conclou John Wambere. Un somni que, ara mateix, sembla llunyà, molt llunyà.
*Actualització de l’article publicat diumenge 23 de febrer al diari Berria. L’endemà, el president d’Uganda, Yoweri Museveni, va signar la llei contra l’homosexualitat. I el dimarts 25, un diari sensacionalista ja va oferir una llista de 200 activistes gays, confirmant els temors que la nova legislació els posava, encara més, en la diana.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada