dimarts, 22 d’abril del 2014

Buscar or per comprar-se un plat de mongetes

El recent descobriment d'una important riquesa mineral a Karamoja ha provocat l'arribada de diverses transnacionals a la regió més empobrida d'Uganda. Un informe d'HRW adverteix que la seva explotació pot accentuar la marginació d'un territori històricament menyspreat per Kampala i amenaça amb liquidar una activitat bàsica per a la subsistència de milers de ciutadans locals

Equipats amb pics i pales, Kodet Robert i Lokiru Monyes s'endinsen des de les vuit del matí a alguna de les mines excavades artesanalment en el subsòl de Rupa, un sub-comtat del districte de Moroto, a la regió ugandesa de Karamoja. La sorra que extreuen passa a mans d'una dona, que la barreja amb aigua en una galleda amb l'esperança de trobar alguna peça d'or, per petita que sigui. El preuat líquid prové d'un riu gairebé sec situat a més d'un quilòmetre de la mina i l'ha carregat un nen de 9 anys. L'equip de Robert i Monyes està format per cinc persones. Els ingressos, normalment escassos, que obtenen per les més de sis hores diàries a la mina es reparteixen equitativament.

"Si tenim sort i trobem una peça gran, podem guanyar entre 80.000 i 100.000 xílings ugandesos [entre 23,5 i 30 euros] , però només ens passa molt de tant en tant. La majoria de dies l'or que traiem tot just ens permet comprar un plat de mongetes o de posho [menjar fet a partir de farina de blat de moro, tradicional de l'Àfrica de l'Est]". El treball és molt dur i sovint es desenvolupa sota temperatures que superen els 35 º C. La mineria artesanal de subsistència està molt estesa a Karamoja, regió del nord-est d'Uganda fronterera amb Sudan del Sud i Kenya i la més empobrida del país. Segons un informe recent d'Human Right Watch ( HRW ), més de 18.000 persones s'hi dediquen durant l'estació seca, per complementar els ingressos que obtenen de les activitats ramaderes i agrícoles. 
Kodet Robert i Lokiru Monyes. 

La riquesa del subsòl de Karamoja, una terra de pastors nòmades que en les últimes dècades han patit els intents del govern ugandès d'aniquilar la seva forma de vida tradicional, ha provocat l'arribada recent de diverses multinacionals mineres que compten amb el suport de Kampala. El 2011, un treball del Departament d'Estudis Geològics i Mines del Ministeri d'Energia va constatar que la regió posseeix or, pedra calcària, urani, marbre, grafit, ferro, wolframita, níquel i coure, entre d'altres minerals. El descobriment va obrir la porta a l'aterratge d'empreses privades disposades a explotar els recursos d'un territori pacificat després del violent procés de desarmament patit durant la primera dècada del segle.

Aterratge sense consultar les comunitats
Entre el 2012 i el 2013, el govern d'Uganda va concedir permisos d'exploració a Karamoja a tres companyies mineres. Són East African Mining Ltd, filial ugandesa d'East African Gold, amb seu al paradís fiscal britànic de Jersey; Jan Mangal Uganda Ltd, subsidiària d'un conglomerat de joies de l'Índia; i Dao Uganda Ltd, que pertany a una empresa constructora saudita-kuwaitiana. La primera busca or i té llicència des de fa dos anys per explorar una àrea de 2.000 quilòmetres quadrats en els districtes de Kaabong i Kotido. Jan Mangal va arribar al sub-comtat de Rupa, a Moroto, també el 2012 i atreta per l'or. Finalment, Dao té presència a Karamoja des de l'any passat, en concret al districte de Moroto amb l'objectiu d'extreure blocs de marbre per exportar posteriorment a Europa i Orient Mitjà.
Mina a Rupa. 

L'argument de Kampala per afavorir l'arribada de les transnacionals a l'àrea és que portaran desenvolupament i generaran llocs de treball, però la visió complaent cap a la indústria extractiva no és compartida al territori. "Ens imposen un model de desenvolupament decidit des del govern estatal, ens diuen que hem de canviar i que no triem els camins adequats per sortir de la pobresa i no se'ns consulta per a res", es queixa Simon Peter Longoli, periodista i fundador del Karamoja Development Forum, una entitat de debat digital que aplega més de 3.000 membres preocupats pel futur de la regió. En relació amb la mineria , l'ambientalista i també membre del col·lectiu Tebanyang Emmanuel exposa que "volem descobrir quins beneficis aporta realment la mineria a la comunitat local, perquè de moment no els hem descobert".

L'informe de HRW Com podem sobreviure aquí? L'impacte de la minera sobre els drets humans a Karamoja reconeix que les inversions del sector privat "podrien transformar la regió, proporcionant llocs de treball i millorant la seguretat dels habitants, l'accés a l'aigua, les carreteres i altres infraestructures". El document, presentat al febrer, adverteix ràpidament que la "mesura en què les comunitats se'n beneficiaran segueix sent una pregunta oberta i el potencial de dany és gran". Tot i que la terra és de propietat comunal, ni el govern ugandès ni les companyies van consultar les comunitats autòctones abans de començar l'exploració. Més del 80% de la terra no està registrada a nom de ningú i això dificulta la seva protecció i facilita que el govern s'acabi apropiant d'ella. Si finalment la terra passa a mans de les companyies mineres per a la seva explotació, el dret internacional estableix que a la població indígena li pertoca rebre una compensació "justa i equitativa" per l'ús del sòl i l'explotació dels recursos naturals. En tot cas, la llei de mines ugandesa fixa que els minerals són propietat del govern estatal. 

Camp a Rupa. 

Territori molt pobre
Fins al descobriment de la riquesa mineral, Karamoja havia estat un territori oblidat i menyspreat per les successives administracions ugandeses. Els règims militars de Milton Obote i Idi Amin Dada -que es van succeir de 1962 a 1985- consideraven als karamojong un poble primitiu i els 28 anys en el poder que acumula el Moviment de Resistència Nacional (NRM, per les sigles en anglès) amb Yoweri Museveni d'etern president no han canviat el menyspreu i la pobresa que l'assota. Llar d'1,2 milions de persones, el 82% dels habitants viu amb menys d'un dòlar al dia, un percentatge que gairebé triplica el 31% de la mitjana nacional. A més, el 45 % dels nens només menja una vegada al dia i el Programa Mundial d'Aliments de l'ONU dóna suport a uns 150.000 karamojong.

Segons recull l'informe de HRW, les comunitats temen que el començament de l'explotació dels minerals comportarà casos d'acaparament de terres per part de les companyies privades i dany mediambiental -amb impacte sobretot en l'aigua, un recurs escàs a la zona-, a part de desconèixer quan notaran una millora en l'accés als serveis bàsics o altres hipotètics impactes positius de l'activitat. Les companyies han promès escoles, hospitals, pous, llocs de treball, beques i diners a les comunitats perquè donin el vistiplau a l'activitat i per compensar futurs impactes. Però de moment, les promeses no es compleixen. El document de l'ONG afirma que el 2012 East African Mining es va comprometre en reunions amb el govern i membres de la comunitat a construir un centre mèdic a Kaabong i a perforar diversos pous quan l'exploració estigués en marxa, però un any més tard les obres ni tan sols havien començat. 

Manyatta per protegir el ramat a Rupa. 

L'activitat d'exploració va arrencar sense consultes amb representants dels poblats de la regió, però les queixes dels residents, que van al·legar que treballadors de les empreses mineres els havien destruït cultius en prendre mostres del subsòl, van forçar la celebració de diverses trobades. Això sí, segons assegura HRW la població autòctona havia estat advertida prèviament pel govern ugandès de "cedir ràpidament" per no "desincentivar els inversors". DAO és l'única companyia que ja ha pagat algun tipus de compensació econòmica, després que el 31 de maig de l'any passat signés un acord d'entesa amb membres de la comunitat de Rata pel qual 47 persones van rebre entre 150 i 700 euros per cap com a contraprestació a l'activitat minera. "El que demanem és seure junts i decidir conjuntament què volem fer i com ho farem, no que ens ho trobem imposat sense cap tipus de consulta", reivindica Tebanyang Emmanuel, del Karamoja Development Forum .

Presència de l'exèrcit
A banda del suport explícit del govern ugandès, les transnacionals mineres també reben la protecció de l'exèrcit, segons ha documentat HRW. La presència dels militars és controvertida com a conseqüència de les violacions als drets humans que van cometre a la regió entre 2006 i 2011, durant el procés de desarmament forçat de la població local. L'Oficina de l'Alt Comissionat per als Drets Humans de les Nacions Unides ha denunciat en diversos informes que els soldats van portar a terme assassinats extrajudicials, detencions arbitràries i tortura per recuperar 30.000 de les prop de 50.000 armes il·legals que, segons diverses estimacions, hi havia a la regió. L'existència de l'arsenal s'explica pel espiral d'atacs armats entre els karamajong i altres pobles pastors pròxims, com els turkana i els pokot de Kenya, o els també ugandesos tepeth. L'objectiu de les accions era robar el màxim nombre de bestiar a les tribus veïnes, per tal d'augmentar la riquesa i el prestigi d'uns pobles en què la vaca és la principal mesura de prosperitat. 


Progressivament els atacs van anar pujant de to fins a generalitzar-se les armes de foc -sobretot els subfusells AK-47, els cèlebres kalàixnikov- i , conseqüentment, el nombre de víctimes mortals en els assalts es va disparar. La creixent inseguretat a Karamoja va provocar la posada en marxa de plans de desarmament, primer voluntaris i a partir de 2006 obligats i imposats, sovint amb abusos, per l'exèrcit. La diferència és que els pobles veïns de Kenya o Sudan del Sud no van patir processos similars, de manera que els karamojong denuncien que han quedat indefensos per protegir uns ramats cada vegada més escassos. "Fa deu anys tenia 300 vaques i ara tot just me'n queden cinc. Moltes les he perdut en atacs dels tepeth ", m'explica Otyang Paul, president del consell local de Rupa .

Segons dades del Karamoja Development Forum, només al districte de Napak -un dels set de la regió- hi havia 300.000 vaques fa una dècada i set anys després la xifra s'havia reduït a 30.000. Ara n'hi hauria unes 55.000 gràcies a la millora de la seguretat al territori. L'amenaça a l'activitat ramadera es pot accentuar si comença l'extracció de minerals ja que, exposa HRW, les companyies poden quedar-se amb terres que, fins ara, servien de pastures als ramats .


Les conseqüències de l'explotació també preocupa els miners artesanals, que tenen por de ser expulsats i perdre una de les poques activitats que poden desenvolupar per obtenir ingressos durant l'estació seca. En aquest sentit, una de les zones que explora East African Mining és Lopedo, àrea habitual de la mineria de subsistència. Per tot això , HRW alerta que Karamoja corre el risc que la seva riquesa natural es converteixi en una condemna per a la majoria de la seva població, cosa comuna a l'Àfrica subsahariana. Uganda reuneix les característiques -pobresa arrelada, forta corrupció, amenaces a la societat civil i respecte qüestionable l'Estat de dret- perquè això passi. Si els temors es confirmen, Kodet Robert i Lokiru Monyes ni tan sols podran pagar-se un plat de mongetes pel dur treball a la mina. I , com la resta de persones que treballen en el sector a Rupa, el seu aspecte ja denota que estan famolencs. Mentrestant, companyies amb seu en paradisos fiscals, al golf Pèrsic o a l'Índia s'enriquiran a canvi d'engreixar la pobresa dels karamojong.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada