dimecres, 4 de maig del 2011

Centenars de palestins celebren la signatura de l'acord entre Fatah i Hamàs


Alegria i esperança als carrers després que Mahmud Abbas i Khaled Meshaal oficialitzin un pacte que posa fi a quatre anys d’amarga i cruenta divisió

Centenars de palestins s’han congregat aquest dimecres al centre de Ramal·lah i de la Ciutat de Gaza per celebrar la signatura de l'acord de reconciliació nacional entre Fatah i Hamàs. El pacte, que posa fi a quatre anys d’amarga i cruenta divisió entre els dos grans partits palestins, l’han segellat al migdia al Caire Mahmud Abbas, president de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP) i màxim dirigent de Fatah, i Khaled Meshaal, líder de l'organització islamista. L'acord implica la celebració d'eleccions legislatives i presidencials en menys d'un any i l'alliberament dels presoners polítics tant a Gaza com a Cisjordània, entre d’altres coses.

"És un pas petit, però va en la direcció correcta. No sé quins seran els següents, però tinc clar que la unitat era imprescindible per aconseguir la llibertat nacional ", afirma Amra, una estudiant universitària que participava en la celebració a la cèntrica plaça d'Al-Manara, a Ramallah. Els congregats, persones de totes les edats i amb una gran presència de dones, transmetien alegria, entonaven cançons nacionalistes i enarboraven banderes palestines i egípcies. El nou govern d'aquest país, que va reemplaçar el derrocat Hosni Mubarak, ha estat el gran patrocinador de la reconciliació entre les dues grans faccions palestines.

"Havíem d’acabar amb la separació entre Fatah i Hamàs, entre Cisjordània i Gaza, i unir-nos per defensar i aconseguir que un Estat palestí sigui aprovat al setembre per les Nacions Unides", opina Ahmad Mesleh, un fotògraf local que cobria la celebració i que participava de l'alegria compartida pels seus compatriotes. "És obvi que les revolucions en diferents països del món àrab han contribuït a què s'arribés a un pacte. Ara els partits han de centrar-se en lluitar contra l'ocupació israeliana i en assolir la llibertat del poble palestí ", afegeix per reconèixer que en els últims quatre anys "hem perdut molt. Hi ha molta gent a les presons palestines i els israelians ens han confiscat més terres ".



La 'benvinguda' israeliana
La desitjada reconciliació nacional es va anunciar el propassat dimecres 27 d'abril, una vegada que van culminar amb èxit unes converses desenvolupades també a Egipte, país que vol recuperar el seu paper de potència de referència en el món àrab després de la caiguda del dictador Mubarak. Des de llavors, el nerviosisme s'ha apoderat de la classe política israeliana, que a través del seu primer ministre, Benyamin Netanyahu, no ha deixat de criticar Fatah i Abbas per arribar a un acord amb Hamàs, considerada pels dirigents hebreus una organització terrorista . Netanyahu va advertir fa uns dies a Abbas que no era possible la pau al mateix temps amb Hamas i amb Israel i el seu gabinet va passar de les amenaces verbals als fets congelant l'1 de maig la transferència a l'ANP de gairebé 90 milions de dòlars corresponents a impostos palestins.

"Estem contents i volem dir als palestins de tot el món que donem suport a l'acord i la unitat nacional i que la protegirem", manifesta AIC Mahmoud Taha, un jove també present a la plaça d'Al-Manara. Taha es proclama partidari de la proclamació d'un Estat palestí al setembre i defensa que el nou govern, un cop superada, com a mínim de moment, la divisió s'ha de concentrar en "solucionar problemes" i "reconstruir Gaza". Amra, d'altra banda,  demana que ara el que s'ha pactat a Egipte s'implementi ràpidament en tots els territoris palestins.

Les opinions d’Ahmad, Mahmoud i Amra demostren que, a diferència del rebuig israelià i nord-americà i l'escepticisme europeu, els palestins sí veuen amb bons ulls un acord que dimarts també va ser validat per la resta de partits del país. Tant ho accepten, que han optat per sortir al carrer per celebrar-ho, confessant que necessiten alegries com aquesta i desitjant que la unitat tingui continuïtat.



 
Dubtes per aclarir
En la cerimònia oficial, el president de l'ANP, Mahmud Abbas, ha manifestat que "podem anunciar als palestins que hem passat per sempre la pàgina negra de la divisió". Al seu costat, Meshal ha afegit que "el nostre objectiu ara és establir un Estat palestí lliure i totalment sobirà a Cisjordània i la Franja de Gaza, amb la capital a Jerusalem, sense cap assentament i sense renunciar a un pam de terra ni al dret al retorn dels refugiats ".

Òbviament, encara queden molts dubtes per aclarir i la consolidació del pacte dependrà en bona mesura de la seva implementació. De moment, sembla clar que Hamàs seguirà controlant la seguretat a Gaza i Fatah farà el mateix a Cisjordània. El nou govern serà format per tecnòcrates independents i encara no se sap què passarà amb el primer ministre, Salam Fayyad, que no és del gust de cap dels dos grans partits. L'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OLP), per la seva banda, seguirà sent la responsable de les possibles converses amb Israel.

Periodisme de carrer
Aquest post no estava previst. Avui he anat a Ramal·lah a fer una entrevista a un dels actors del Freedom Theatre (parlava del projecte en una entrada anterior). En arribar al centre de la capital administrativa de Cisjordània m'he trobat amb la concentració de gent i m'he capbussat entre ells. Fent periodisme al carrer, sí senyor. Parlant amb els protagonistes, amb la gent del poble, copsant què senten, què diuen, què pensen, què volen. I n'ha sortit això, que sortirà publicat (en versió en espanyol) al Centre d'Informació Alternativa, un projecte palestino-israelià en el qual col·laboro. Després també he pogut fer l'entrevista a l'actor. Sí és que sortir al carrer i moure's per Palestina és garantia de trobar històries per explicar. Per cert, si voleu ampliar la informació sobre l'acord entre Hamàs i Fatah, podeu llegir i veure moltes coses, però també trobareu una explicació detallada a dos articles meus publicats a Barcelona. Un el trobareu a la pàgina número 23 de LA DIRECTA número 227, que ha sortit avui al carrer. L'altra, més extens, el podreu llegir al número 1.014 d'EL TRIANGLE, que divendres arribarà als quioscos. 

Per cert, el vídeo és sobre Alice in the Wonderland, el darrer espectacle que va dirigir Juliano Mer-Khamis al Freedom Theatre. A través del You Tube, podeu trobar més informació sobre el projecte. 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada