dilluns, 24 de setembre del 2012

Primer judici per estafa en la venda de participacions preferents a Catalunya


El director d’una sucursal i una treballadora de Caixabank, imputats per la presumpta estafa en la falsificació d’una signatura 

Des que, el novembre de l’any passat, es va destapar l’escàndol de les participacions preferents, diverses entitats bancàries han estat condemnades per comercialitzar aquest producte financer d’alt risc a clientes que no reunien les característiques d’inversores expertes i a les quals no es va donar a conèixer la complexitat d’un instrument inversor que, entre d’altres trets, no tenia data de venciment. Fins ara, totes les condemnes –que, segons dades de l’agost del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), han obligat dotze entitats a retornar prop de 3,8 milions d’euros– han arribat per la via civil i per la col·locació incorrecta de participacions preferents o similars, però, ara mateix, ja hi ha algunes causes arreu de l’Estat espanyol contra responsables de sucursals bancàries per la comercialització de productes d’alt risc que han optat per la via penal.

L’únic cas que ja s’està jutjant és el de Luisa Vicente, una jubilada barcelonina de 64 anys a  qui no deixaven retirar els 69.000 euros que va adquirir –animada pel director de l’oficina de La Caixa d’on era clienta des de feia més de tres dècades– sumant deute subordinat i participacions preferents. A Luisa, que necessitava els diners per ajudar la seva filla a pagar l’entrada d’un pis i per sotmetre’s a una operació de reconstrucció de pit després de patir un càncer de mama, l’entitat li va oferir com a alternativa la contractació d’un crèdit, opció que va refusar. Posteriorment, en reclamar les còpies dels contractes dels productes subscrits, va descobrir que la seva signatura apareixia falsificada a tres fulls que ella assegura no haver vist i en els quals, precisament, es detallaven els riscos del producte.

L’afectada, que reclama el retorn íntegre del capital invertit, va denunciar CaixaBank, amb el resultat que el director de l’oficina –ja jubilat– i la treballadora que li va vendre el deute subordinat i les preferents estan imputats per estafa. El primer ja va declarar davant els tribunals el proppassat 8 de juny i va assegurar que Luisa Vicente s’ajusta al perfil d’“inversora experta”, fet desmentit per l’advocat de la jubilada, que va recalcar que aquesta havia signat un document on deia que no volia perdre capital ni interessos i que no tenia coneixements sobre productes financers. El 26 de setembre a les 11 del matí, se celebrarà una nova vista del cas a la Ciutat de la Justícia, amb la declaració de la treballadora de l’oficina que, segons Vicente, hauria falsificat la seva signatura. Coincidint amb la vista, la plataforma Estafa Banca, que agrupa centenars d’afectades per l’engany, ha convocat una concentració de suport a Vicente davant dels jutjats.

700.000 perjudicades
Les participacions preferents, que es van començar a comercialitzar durant la dècada dels noranta del segle passat, tot i que es van vendre de forma massiva entre el 2007 i el 2009, són productes financers molt complexos, a mig camí entre les accions i el deute. Es poden considerar un préstec que fa la clienta a l’entitat a canvi d’una participació per la qual es reben uns interessos. Es negocien a la borsa –fet que les exposa a pèrdues importants, tal com ha passat– i són valors a perpetuïtat, de manera que no tenen data de venciment. La inversió no està coberta pel Fons de Garantia de Dipòsits i, si el banc fa fallida, la persona la perd. Per recuperar-la, cal que les preferents es venguin als mercats borsaris al preu que se’n pagui, que avui és molt inferior a la xifra per la qual les van adquirir les afectades. Es calcula que se’n van emetre per valor de 30.000 milions d’euros i que hi ha prop de 700.000 persones perjudicades per un engany –a moltes se’ls va dir que contractaven un dipòsit que podrien recuperar quan volguessin– que va ser possible per la voracitat bancària i la deixadesa de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) a l’hora d’actuar com a organisme regulador i evitar els abusos de les entitats.


Pèrdues enormes per les afectades d’entitats rescatades
El ministre espanyol, Luís de Guindos, va anunciar fa unes setmanes l’aprovació d’un reial decret segons el qual les persones que tinguin participacions preferents d’entitats financeres rescatades, com ara Catalunya Caixa o Bankia, hauran d’assumir unes pèrdues enormes. De Guindos va detallar a les afectades que se’ls valoraran les participacions a l’actual preu de mercat més un marge del 10%. L’associació d’usuàries de bancs Adicae ha anunciat que es planteja recórrer el decret a Europa, mentre que el Col·lectiu Ronda ha manifestat que la decisió de l’executiu de Rajoy no impedeix reclamar la nul·litat del contracte de les preferents si l’afectada considera haver estat víctima d’un engany.

*Article publicat amb el número 286 del setmanari DIRECTA, 19 de setembre de 2012. 

1 comentari:

  1. No se puede leer bien por el fondo del blog, Gracias por su contenido

    ResponElimina